Hem Hållbarhet Miljövänligt och säkert med betongstomme

Miljövänligt och säkert med betongstomme

tornhagsskolan
Tornhagsskolan i Linköping. Illustration: Arkitektgruppen GKAK.

I ett samarbete med Teknikbyggarna i Linköping uppför Finja Prefab betongstommen till utbyggnaden av Tornhagsskolan. Skolbyggnaden kommer att få tre våningar och plats för 340 elever.

– När vi bygger offentliga byggnader är det alltid med fokus på människan och därför bygger vi hållbara och trygga byggnader med bra inomhusklimat, säger Kaj Grönvall, vd Finja Prefab.

Lejonfastigheter i Linköping är uppdragsgivare och inflyttningen är planerad till höstterminen 2019. Byggnaden kommer då att uppfylla kraven för Miljöbyggnad Silver, en certifiering utfärdad av Sweden Green Building Council (SGBC). Med betongstomme som byggnadsmaterial kommer skolbyggnaden bestå av energieffektiva och hållbara material.

– Betong brinner inte, möglar inte och ger en säker, trygg stomme för alla som vistas i byggnaden. Jag kan därför inte tänka mig ett mer lämpligt material för de viktigaste byggnaderna vi har, våra skolor, säger Kaj Grönvall.

Den nya skoldelen rymmer 100 barn i förskolan och 240 barn i årskurs F-6. Byggnaden är skapad som en flexibel enhet med moduler som gör skolan anpassningsbar för framtida behov.