Hem Fråga Experten Fråga Experten: Måttbygga en blomlåda?

Fråga Experten: Måttbygga en blomlåda?

Fråga Experten

Jag har i åtanke att måttbygga en blomlåda till balkongen nu i sommar (cirkamått: längd 160 cm, höjd 40 cm, bredd 30 cm). Nu till frågan/problemet. Jag vill göra den så lätt som möjligt, men få den så lik betong/cement som möjligt.
/Joacim

För att få ner vikten på själva betongen kan man använda EPS-betong, den har ca 1/5 av densiteten som ”vanlig” betong (ca 0,5 kg/liter istället för 2,4). Men den har också betydligt sämre hållfasthet (ca 2 MPa istället för 40 MPa) och de vita EPS-kulorna kan bli synliga vid exempelvis en skada. Ett bättre sätt kan då vara att försöka få ner tjockleken på betongkonstruktionen, vilket kan behöva kompenseras med en mer hållfast betong (lägre vatten-cement-tal,vct) och eventuellt fiberarmering.

Vill man att konstruktionen skall se tjockare ut kan man gjuta in cellplastskivor i betongen eller ha ursparningar i formen. Någon typ ar armering kan vara lämpligt, typ ett armeringsnät och/eller fibrer. Kommer man ner i tunnare tvärsnitt (under ca 20 mm) kan fibrer vara den enda lösningen. Men fibrer kan också bli synliga i ytan, framför allt om de är lite grövre typ eller av stål (och kan rosta).

Jag har själv gjutit lite större utomhuskrukor (ca 0,6×0,6×1,0 m) där jag la isolerskivor av cellplast på den inre formen. Skivorna gick inte hela vägen upp till kanten, och jag fick då utseendet av ett tjockare tvärsnitt. Använde 2 cm skivor i formen som var 4 cm tjock, och kunde på så sett nära halvera vikten på krukorna. Dessutom tänker jag att isoleringen skyddar växterna vintertid. Det finns fiberförstärkta isolerskivor (med cementbaserad ytbeläggning, typ våtrumskiva) man kan använda för lite bättre hållfasthet. Armeringen (typ putsnät) kan fixeras med ståltråd på isolerskivorna, gärna med små distanser.

Vanlig Grov- eller finbetong brukar funka fint, alternativt expanderbetong om du vill ha lite bättre ytfinish. Vill du fiberarmera finns fiberförstärkt reparationsbetong, den går att köpa som torrsäckad på välsorterad bygghandel. De är som regel också anpassade för att vara utomhus, men kolla för säkerhets skull på så produkten klarar frost. Bygg en genomtänkt, stabil och tät form av ett ickesugande material (typ formplyfa), och som hyfsat enkelt går att avforma och gärna återanvända. Ofta kan man behöva ”öva” någon gång först innan slutresultatet blir bra. Risken är också att nära och kära vill ha en likadan kruka, varför du kan behöva tillverka några extra.

Tänk på att formtrycket kan bli stort med betong, det är inte tvärsnittet som ger trycket utan höjden. Formen kan därför behöva reglas upp ordentligt, framför allt den 1,6 m långa sidan. Ha lite tålamod med avformningen, vänta gärna några dagar och efter avformning håll gärna betongen fuktig någon vecka.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group