Hem Okategoriserade Ny tank en höjdare i Hässleholm

Ny tank en höjdare i Hässleholm

tank
Illustration: Arkitektgården.

Hässleholms skyline förändras under 2019. Fundamentet har precis gjutits till en ny ackumulatortank på värmevärket som kommer att bli 60 meter hög, 20 meter i diameter och ha en volym på 15 000 kubikmeter.

Till gjutningen av fundamentet gick det åt 950 ton betong vilket motsvarar 400 kubikmeter ock krävde drygt 50 leveranser med betongbil. Betongplattan som gjutits är 20 meter i diameter,  drygt en meter hög och armerad med ca 20 ton armeringsjärn.

Fördelarna med den nya ackumulatortanken är en jämnare produktion av fjärrvärme, förbättrade miljövärden och möjligheten till leverans av fjärrvärme även vid kortare driftstopp. Det förberedande arbetet inleddes 2015 och har inte varit okomplicerat. Bland annat har det krävts ändringar av detaljplanerna och olika utredningar för att bestämma bland annat placering, storlek, rörkonstruktion och utseende.

Hela projektet med synergiinvesteringar och ackumulatortank beräknas vara färdigt och avslutat under sommaren 2020.