Hem Okategoriserade Snart invigs Åby Arena Hotell

Snart invigs Åby Arena Hotell

Åby Arena Hotell
Foto: Strängbetong.

I slutet av april invigs Åby Arena Hotell i Mölndal utanför Göteborg. Strängbetong har levererat totalt 13 000 ton material till det 16 våningar höga hotellet.

– Detaljplanen blev överklagad ända upp i Mark- och miljööverdomstolen. Det är ganska ovanligt att det går till en så hög instans. Inte för att det påverkade planerna, men det tog ganska lång tid innan bygget kunde börja, säger Lars Backman, projektchef på fastighetsbolaget Klövern till Strangbetong.se.

Hotellet är en del av en ny mässanläggning och har en höjd på cirka 60 meter. Grunden i mässanläggningen består av pålad platta på mark, medan stommen är gjord av betong och stål. Även hotelldelen är i huvudsak byggd på platta på mark, men har till skillnad mot mässhallen en stomme och fasadelement helt i betong. Totalentreprenör BRA Bygg har anlitat Strängbetong, som har levererat bland annat  6600 kvadratmeter fasadväggar, 12 000 kvadratmeter bjälklag och två trapphus genom hela byggnaden. De största fasadelementen väger tolv ton och är sex meter långa.

Flera av Strängbetongs standardlösningar har kunnat användas men det har tillkommit en del kompletteringar i form av lagningar och fogningar på fasaden, som på grund av höjden har varit utmanande att utföra.

– Vi har inte gjort kompletteringsarbetet med lift, utan har hyrt in fogare som har klättrat i rep. På taket fanns bra infästningar för det, eftersom även fönsterputsning i framtiden kommer att ske via rep, säger Jennie Emanuelsson, biträdande projektledare på Strängbetong.