Hem Fråga Experten Fråga Experten: Syra till betongen?

Fråga Experten: Syra till betongen?

Fråga Experten

Jag har gjutit en betongskiva för ett utekök och vill ha kvar den naturliga färgen och grovheten. Är det då rätt att bara slipa ner 1-2 mm för att få bort svagaste biten, sen applicera vattenglas och sedan tex hårdvaxolja? Behöver man syratvätta nygjuten betong?
/Johan

Har man en tät form av ett ickesugande material (stål, plast, formplyfa m.m.) ger det som regel en relativt tålig yta. Det är främst ytskiktet i överytan (gjutytan) som kan vara försvagad av uttorkning och/eller separation. Mängden finmaterial, vatten-cement-talet (vct) och bearbetning av ytan har också effekt på ytans hårdhet och täthet. Som regel är det själva cementpastan som har porositet, så när man slipar betongen frigörs ballasten (ca 70 vol%) och ytan blir då ofta tåligare.

Ett annat sätt att frigöra ballasten eller för att ta bort “gjuthud” är att syratvätta betongen. Man kan då låta en utspädd (minst 1:5) saltsyra någon minut och sedan skölja av rikligt med vatten. Detta kan upprepas, alternativt låta verka längre, efter önskad effekt. Men att syra en betong innebär också att man försvagar cementpastan, så även om man frilägger ballasten blir betongytan inte nödvändigtvis tåligare. Dessutom ger syrningen en ganska grov struktur, vilket kan vara önskvärt i vissa fall (exempelvis trappor för halkrisken). Ett annat sett att frilägga ballasten på liknande sett som syrning är att lägga på en ytretarder och när betongen börja hårdna tvätta bort ytskiktet. Detta är en metod som används inom prefabtillverkning när man vill få fram ballasten i ytan.

Vill du ha en slät och tålig yta med exponerad/synlig ballast är det lämpligt att diamantslipa. Men vill du bara få bort det allra yttersta kan det räcka det med ett vanligt våtslippapper av lite bättre kvalitet. Det kan då underlätta med en excenterslip eller polermaskin (typ varvtalsstyrd vinkelkap). Det finns en mängd preparat för ytbehandlingen, och först vattenglas (natriumsilikat) och sedan hårdvax funkar fint. Se bara till att betongen är någorlunda torr innan, och torka bort eventuellt överflöd av vattenglaset direkt.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group