Hem Hållbarhet Täby satsar hållbart med gröna tak och betong

Täby satsar hållbart med gröna tak och betong

Roslags-Näsby
Målet är att göra Roslags Näsby till ett nationellt föredöme när det gäller hållbar stadsutveckling. Illustration: White Arkitekter.

Nu har bygget av ett nytt bostadsområde startat i Roslags-Näsby i Täby utanför Stockholm. 1400 hållbara lägenheter ska rymmas i hus med gröna tak och betongstommar.

– Vi fick chansen att göra något som verkligen sticker ut, där så många olika byggaktörer samarbetar och har hållbarhet i fokus. Det här är troligen ett av Sveriges mest ambitiösa stadsutvecklingsprojekt just nu, berättar Elisabet Lundgren, projektchef på Täby Kommun.

De höga ambitionerna gällande hållbarhet ska uppnås genom bland annat ett stort återbruk av material och stadsodlingar och grönskande terrasser på taken.

– Från vissa platser kommer du inte se någon asfalt alls utan en grönskande stadsmiljö, säger kommunens hållbarhetssamordnare Helena Wickholm.

En mindre uppiggande parkeringsplats omvandlas till en levande stadsdel med bland annat 300 studentlägenheter. Täby Kommun planerar för cirka 1400 nya bostäder totalt och i den första etappen byggs 109 lägenheter av SSM tillsammans med Sandellsandberg. Bottenplattan är av platsgjuten betong och stommen av prefabricerad. Betong har även använts för mellanbjälklagen, lägenhetsskiljande väggar och delar av ytterväggarnas fasader.

Enligt planen ska de första boende kunna flytta in mot slutet av 2020 och hela området vara klart runt år 2026.