Hem Okategoriserade Betong naturligt val för räddningsstation

Betong naturligt val för räddningsstation

Luleå Räddningsstation
Luleå Räddningsstation. Illustration: a och d arkitektkontor.

I ett nytt samarbete mellan NCC och Luleå kommun byggs en räddningsstation på Lilla Mjölkuddsberget. Byggnaden beräknas vara klar vid årsskiftet 2020/2021.

— Det känns bra att vi har en entreprenör upphandlad och att entreprenaden nu startar, säger projektledare Jan-Henrik Hallebjörk vid Luleå kommun i ett pressmeddelande från NCC.

Räddningsstationen kommer att ersätta två befintliga brandstationer och hysa tre verksamheter: Räddningstjänsten, Ambulansverksamhet för Region Norrbotten och kontor. Stationen placeras strategiskt på Lilla Mjölkuddsberget, vilket möjliggör bra insatstid till alla delar av Luleå.

Ordervärdet uppgår till cirka 220 miljoner kronor och uppdraget omfattar byggnation på 9500 kvadratmeter. Projektet är specialiserat med smarta och hållbara lösningar för att tillgodose funktioner och krav. Valet av betong som material var naturligt med tanke på slitage, då den utryckande delen av verksamheten är fordonintensiv. Utvändigt används formgjuten infärgad svart betong.

— Detta projekt är viktigt för oss på NCC, inte bara för hur meningsfullt det är för kommunen och samhället med en räddningsstation utan även för att vi vill att alla som arbetar och verkar i stationen ska ha en bra arbetsmiljö, säger Fredrik Edfast, affärschef på NCC Building Norrland.