Hem Fråga Experten Fråga Experten: Lasera betonggolv?

Fråga Experten: Lasera betonggolv?

Fråga Experten

Jag har bestämt mig för att behålla mina betonggolv i lägenheten men skulle gärna vilja ha en kallare ton utan att förlora betongkänslan. Går det att lasera betonggolv med vitt eller mörkare (fast kallare) grå?
/Rebecca

Betong har ju en grå färg, ibland med inslag av lite mjuka toner (gult/rött) främst från grusets nyans. Även typ av cement och vct kan påverka något.

Någon typ av ytbehandling behöver du göra på betonggolvet, för att dammbinda och göra ytan någorlunda smutstålig. Vissa av dessa preparat kan ge ytan en mörkare nyans. Att lasera (både ljusare och mörkare) funkar utmärkt, men prova först så det blir som du tänkt dig. Tjockt lager lasyr eller allt för pigmenterad kan göra att du tappar ”betongkänslan”.

Kanske räcker med att du använder en matt klarlack för betonggolv för att få den ton du vill ha. Anlitar du annars ett företag för att slipa golvet kan de slipa in pigment efter önskemål. Det finns också cementbaserade golvspackel som kan användas som exponerad golvyta, och som finns i lite olika färger/nyanser (se exempelvis ”designgolv”).

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group