Hem Design Nytt betongkonstverk avtäckt i Lund

Nytt betongkonstverk avtäckt i Lund

station

Ett nytt offentligt konstverk har avtäckts i Lund. Tiril Hasselknippe har skapat verket “Station” som består av tre divaner av betong.

– Jag sa till gjutarna att jag ville ha en torr betongblandning, just för att jag gillar ojämnheterna, säger Tiril Hasselknippe till Sydsvenskan.

Konstverket, som är placerat utanför multiarenan Skåne Sparbank Arena i Lund, har hämtat sitt formspråk från stenbumlingen Giant Rock i Mojaveöknen där UFO-entusiaster samlats sedan 1940-talet. Giant Rock klövs i två delar genom ett blixtnedslag år 2000.

– Divanen måste ju vara den bästa sortens möbel, om man bara vill ha en enda. Man kan sitta, ligga, sova och äta i den. I det här verket är de tre divanerna arrangerade så att man kan hålla utkik åt alla håll, säger Tiril Hasselknippe.
Hon föddes i Norge 1984 och utbildade sig på Konsthögskolan i Malmö. Hennes konstverk har ställts ut på gallerier i bland annat Tyskland, USA och Frankrike och består ofta av slitna och spruckna former av cement, sand och metall.

“Station” ska stå för vänskap och lugn mitt i en plats som präglas av prestation och aktivitet. Vem som helst är välkommen in i det lilla rummet för ett samtal i en offentlig miljö.