Hem Okategoriserade Ett år kvar tills Stockholm Norvik Hamn öppnar

Ett år kvar tills Stockholm Norvik Hamn öppnar

hamn
Foto: Stockholms Hamn.

Nästa vår invigs Sveriges nya godshamn, Stockholm Norvik Hamn. Den 12 april sprängdes den sista stora bergknallen i området.

– Det är fantastiskt att nedräkningen nu börjar på allvar. Det här är ett stort projekt som är mycket välplanerat. Vi har en otrolig projektorganisation på plats som håller både tidplan och budget. Det känns mycket tryggt, säger Thomas Andersson, vd på Stockholms Hamn.

Två tredjedelar av det berg som sprängts bort har återvunnits i projektet och använts till bland annat bygget av hamnpla­n, kajer, banvall och betonggjutning. En fjärdedel av hamnplanen är stensatt och växer med upp till 1500 kvadratmeter varje dag. Den första byggnaden av fem är färdigbyggd och dessutom drar Stockholms Hamnar ett nytt järnvägsspår, som delvis kommer att gå genom en tunnel, mellan hamnen och Nynäsbanan.

– Det är inte ofta det byggs helt nya hamnar, så intresset från kunder, politiker, byggbranschen och allmänheten är stort. Det här är den tredje hamnen som Stockholms Hamnar utökar och bygger inom en sexårsperiod. Genom dessa projekt har vi samlat på oss både erfarenhet och hög kompetens som beställare, utförare och mottagare, vilket är en stor fördel i den här typen av unika projekt, säger Magnus Sjöberg, projektchef på Stockholms Hamnar.

Läs reportaget om Stockholm Norvik Hamn i den digitala versionen av Tidskriften Betongs senaste nummer >>