Hem Arkitektur Skarpa färger och rå betong i Carolina Rediviva

Skarpa färger och rå betong i Carolina Rediviva

Entresolvåningen
Entresolvåningen en trappa upp i nyrenoverade Carolina Rediviva. Foto: Åke E:son Lindman.

Sveriges äldsta forskningsbibliotek, Carolina Rediviva i Uppsala, har öppnat sin huvudentré efter två år av renovering och ombyggnad. Biblioteket, som invigdes 1841, är nu anpassat till en mer tidsenlig arbets- och studiemiljö.

– Nu är vi i mål med en lösning där vi har omdisponerat lokalerna för att tillgodose verksamhetens behov samtidigt som vi har tagit stor hänsyn till den gamla byggnadens unika karaktär, säger Ingrid Eiken Holmgren, generaldirektör för Statens fastighetsverk, i ett pressmeddelande.

Det är framför allt entréplanet och entresolvåningen en trappa upp som har byggts om. De nya betongtrapporna mellan kaféplanet och entresolvåningen togs in i ett stycke med en vikt på åtta ton. Inne i kaféet skapar rå betong en kontrast mot de nya glaserade tegelväggarna i skarpa färger.

– Tillgängligheten har ökat liksom möjligheterna att i ännu högre grad än tidigare använda den speciella och vackra byggnaden som plats för möten och samtal, säger Ingrid Eiken Holmgren.

Ökad säkerhet och mer utrymme för möten har varit ett ledord för ombyggnaden liksom valet av material. Nu finns fler gruppstudieplatser och en ny konferensdel och i höst öppnar en större kaféavdelning med servering. I en av de moderniserade och ombyggda utställningssalarna kommer bibliotekets mest kända bok Silverbibeln att placeras i en egen monter.

Carolina Rediviva
Carolina Redivivas nya huvudentré. Foto: Åke E:son Lindman.

Ombyggnaden av Carolina Rediviva startade för två år sedan under våren 2017. Byggherre var Statens fastighetsverk och som arkitekter anlitades Johan Celsing Arkitektkontor. Projektet utfördes med SH Bygg Sten & Anläggning som generalentreprenör.