Hem Fråga Experten Fråga Experten: Isolering och golvvärme?

Fråga Experten: Isolering och golvvärme?

Fråga Experten

Jag har en typ ekonomibyggnad klassiskt 70-tals LB-hus där (15 kvm) garage och (15 kvm delat) groventre/förråd delar en betongplatta som är ca 10 cm med betongfundament som håller upp själva husstommen. Försäkringsbolaget har varit ute och mätt värdena på betongen och på husstommen och fuktvärdena är obefintliga till inget utslag, och det är byggt på grus och sand. Jag vill isolera upp golvet och helst få till två rum på de 15 kvm som är själva boendedelen och lägga golvvärme samt klinkers.

Rum 1: Tvättstuga med möjlighet att ha en duschkabin eller likvärdigt. Två avlopp ska sättas också.
Rum 2: Groventre.

Hur gör man detta på ett enkelt sätt, vi kan höja med 20-30 cm. Jag har fått alla möjliga råd från ventilerat upphöjt golv (inte aktuellt) till att gjuta in elefantmatta. Senast fick jag av bygghandeln att jag skulle bygga en form i cellplast gjuta/flytspackla in golvvärmen i den. Hur gör man mellan väggen och det höjda golvet? Ska man ha en form som bygger upp och sedan bredda väggen så den möter formen i ovankant?
/Leif

En betongplatta gjuten direkt på mark är en riskkonstruktion den dagen men lägger på ett ytskikt som är fuktkänsligt. Överytan på plattan kan vara ganska torr, men marken är som regel ganska fuktig. Denna markfukt transporteras upp i plattan, och den dagen man tätgör ytan kommer fukthalten öka betydligt. När man mäter hur fuktig en betongplatta är så skall man göra det med RF-givare på ekvivalent mätdjup (40% av tjockleken vid platta på mark), instrument som man håller på ytan ger missvisande mätvärden.

Klinker är egenligen inga problem att lägga på betongplatta, även om den är ganska fuktig. Problemen uppstår om man använder tät/spärrskikt (ex badrum) som kan brytas ner i denna fuktiga och basiska miljö. Då du vill ha golvvärme bör du också se till att isolera plattan, både för fukttransport och värmeförlust. Är inte så förtjust i elefantmatta, tycker att cellplastisolering är att föredra. Och lägg gärna en byggplast mellan befintlig platta och cellplastisoleringen, ger ett extra skydd mot fukten.

Men ”vanlig” betong bör man gjuta minst ca 70 mm tjockt med armerinsnät (ex 6×150), vill man gjuta tunnare kan det gå med cementbaserade golvprodukter. Gjuttjocklek för dessa kan variera något, men det kan funka med ner mot ca 30 mm tjocklek om isolerskivorna är stabila (typ XPS) och bruket är fiberarmerat (eller golvnät eller liknande). Mer infor om produkter för detta finns att hitta på nätet, eller på din bygghandel.

Om du kan höja golvet med 20-30 cm, kan du exempelvis ha 100-200 mm cellplast och på detta gjuta 80-100 mm betong med armering och golvvärme. Skydda syll och annat fuktkänsligt material för att vara i kontakt med betongen. Om du lägger ut en byggplast under cellplasten kan du vika upp den en bit på väggen. Efter du gjutit (eller spacklat) skärs plasten av jäms med golvet. Eftersom det kan bli ganska mycket betong (1-1,5 m3) beställs den med fördel från närliggande betongstation, och går då även att få pumpad om bilen inte kan komma till.

Om du skall ha fuktkänsligt spärrskikt i badrum/tvätt kan betongen ibland behöva torka ner till 85% RF innan dessa läggs på, och för att klara detta kan du behöva en betong med gaska lågt vatten-cement-tal (vct under ca 0,40). Alternativt väljer du ett lågalkaliskt snabbtorkande cementbaserat golvspackel, vilket kan vara ett något dyrare alternativ.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group