Hem Fråga Experten Fråga Experten: Gjuten uteplats?

Fråga Experten: Gjuten uteplats?

Fråga Experten

Jag har gjutit en betonguteplats. Den är bara grovt glättad. Vad rekomenderar du att vi gör med den nu? Vi gillar utseendet på den som den är nu men den bör ju impregneras med något dammbindande.

Borde vi slipa den först eller går det bra att impregnera över betonghuden? Kan man slipa själv eller bör det göras av proffs? Är det vattenglas som du skulle rekommendera att impregnera med sedan eller finns det något bättre?

På ett ställe så sticker det upp lite armeringsjärn. Det är avklipp så man inte gör sig illa på den men det rostar och bildar en rostfläck. Vad gör man åt detta? Kanske borde de som har gjutit plattan åtgärda detta?
/Johan

En betongyta utomhus kan vara grovglättad (försiktigt), brädriven, borstad eller mönstrad. Det funkar också med betong som slipas efter den hårdnat. Men glätta en lufttillsatt betong kan ge problem med delaminering (ytliga släpp), dessutom kan luftporstrukturen närmast ytan bli dålig och kan riskera frost-avflagning.

Det finns dammbindare och andra ytbehandlingar du kan lägga på, men det brukar inte vara nödvändigt på betong utomhus. Står det vatten på en förtätad horisontell yta kan det ge problem med frostresistensen. Men det funkar normalt bra med kiselbaserade produkter (silaneer, vattenglas, mm), vilka också ger en viss smutsavvisande effekt.

Har du ett armeringsjärn synligt i ytan, bör detta tas bort. Bila bort betong så du kan klippa järnet minst 20 mm från överytan, och laga med cementbaserad reparationsprodukt (för utomhusbruk). Jag kan tycka att företaget som gjutit plattan skall detta åtgärda.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group