Hem Arkitektur Eminent byggnad blir Well-registrerad

Eminent byggnad blir Well-registrerad

Eminent
I Hyllie i Malmö byggs kontorsfastigheten Eminent, som blir en av Nordens första Wellregistrerade byggnader. Kanzoi Arkitekter har formgett och Skanska har byggt. Bild: Kanzoi Arkitekter.


Kontorsfastigheten Eminent i Hyllie, Malmö, blir med sina 14 500 kvadratmeter en av Nordens första Well-registrerade byggnader. Byggnaden har en industrikaraktär med stora rutade fönsterpartier och betongpelare som går i zick-zack med stora glasytor för en direktkontakt med gatumiljön.

– Vi hade med hyresgästerna rätt tidigt i projektet och har därför kunnat anpassa lokalerna efter deras önskemål. Men även om lokalerna är hyresanpassade går det lätt att omvandla till cellkontor om så önskas. Byggherren Castellum ställde kravet på att huset skulle vara 100 procent flexibelt, säger Oliver Lühr, arkitekt på Kanozi Arkitekter.

Eminent består av en stor huskropp som formgivits så att den uppfattas som två byggnader. Den bakre delen har en prefabstomme medan de yttre delarna är utfackningsväggar med tegel. Fasadens främre del är gjord av tegel medan benen i vinklarna består av betong. På plan sju finns en takterrass med utsikt över Hyllie och tågen mot Öresundsbron.

– Eftersom det finns mycket teknikkluster i Hyllie försökte vi hitta ett formspråk som skulle attrahera andra branscher och företag att vilja etablera sig i området, säger Oliver Lühr.

I Well-certifieringen ingår flera koncept som påverkar hälsan och det ställs högra krav på ventilation, värme, ljus och ljud. Utöver Well kommer Eminent även att certifieras Miljöbyggnad Guld.