Hem Okategoriserade Fukten får betongen att explodera

Fukten får betongen att explodera

betong

Betongexplosioner kan leda till katastrofer. Nu har forskare på svaret på varför betongen kan explodera när den utsätts för extremt hög värme.

Höghållfast betong kan bli instabil när alla ingredienser kommer upp i riktigt höga temperaturer. Den kan till och med explodera och sprida splitter med en avsevärd hastighet. 2017 kollapsade delar av en motorvägsbro i Atlanta på grund av en brand under bron och 2003 dog 20 brandmän i Kina när en betongbyggnad rasade ihop.

Enligt forskarna på Swiss Federal Laboratories for Material Science and Technology (Empa) beror explosionerna på små mängder av fukt i betongen. När fukten blir till ånga av värmen kommer den inte igenom den täta betongen vilket kan leda till en urladdning. Har förångningen väl startat finns explosionsrisken kvar även om temperaturen sjunker.