Hem Okategoriserade Sensorer ska upptäcka fukt i betong

Sensorer ska upptäcka fukt i betong

byggnad

Linköpingsföretaget Invisense tillverkar sensorer för fuktmätningar i byggen. Nu ska metoden utvecklas för mätning i betong. 

Invisenses produkttveckling är resultatet av ett samarbete med Linköpings Universitet där professor Magnus Berggren och hans forskarteam studerat möjligheterna inom tryckt elektronik. En av idéerna var ett koncept kring tunna och passiva fuktsensorer som placeras bakom tätskikten i byggkonstruktioner.

Med tekniken går det att fastställa eventuella fuktskador i ett tidigt skede och dessutom utan dyrbara rivningsarbeten etc.  Inviense arbetar nu med utvecklingen av en sensor som kan användas i betong. Den skulle vara mycket användbar i byggskedet, eftersom betong måste torka innan den beläggs med ytskikt.

– Vi har utvecklat en betongsensor som är anpassad för den tuffa miljön. Vi är inne i slutfasen av framställandet av en kommersiell produkt som sannolikt kommer att lanseras under hösten, säger Björn Garplind, vd på Invisense.