Hem Okategoriserade Gävle Hamn ställer ut i München

Gävle Hamn ställer ut i München

Gävle Hamn

Gävle Hamn ställer tillsammans med terminaloperatören Yilport ut på Transport Logistics-mässan i München 4-7 juni.

Yilport tog över containerterminalsdriften 2014 och nu byggs kajen i Gävle Hamn ut för att anpassas för mycket större containerfartyg. I framtiden ska den klara av fartyg med en längd på upp till 366 m och en lastkapacitet på 14 000 containrar. Idag kan containerkajen hantera fartyg med en längd på 190 m och en lastkapacitet på 1500 containrar.

– Yilport är ett företag som är villiga att satsa och investera i Gävle hamn. Det gör det till ett roligt företag att jobba för där det händer mycket, säger John Söderström som är operational manager på på containerterminalen.

Gävle hamns läge har lett till att efterfrågan ökat. Världens stora containerrederier trafikerar Gävle hamn och nu investerar Gävle Hamn AB tillsammans med terminaloperatör Yilport runt 825 miljoner kronor i utbyggnaden av containerterminalen.

– All exportindustri finns i nära anslutning liksom bra anslutningar och närhet till E4. Dessutom håller järnvägen på att elektrifieras hela vägen fram till hamn och kompletteras av ett dubbelspår norrut, säger John Söderström.

“All exportindustri finns i nära anslutning”

Gävle hamn ligger på gränsen mellan två regioner, Norrlands råvaruindustri och Mälardalens importregion. Gods fraktas på 90 minuter till norra Stockholm och övriga Mälardalen, utan logistiska utmaningar i form av trafikkaos och trängsel genom innerstaden. I närheten av hamnen finns även pappersbruk, stålindustri och sågade trävaror som exporteras över Gävle hamn och vidare ut i världen.

Under utbyggnaden slås 1300 pålar ner med en total längd av 26 km. 11 000 kubikmeter betong kommer att formsättas och gjutas, vilket motsvarar 1500 betongtransporter. Dagligen rullar stora mängder armering in på området som förbereds och prefabriceras på land för att sedan lyftas ner och monteras på plats i formarna. Första gjutningen är planerad att ske under juni månad.

Transport Logistics är ett globalt branschevenemang och världens ledande mässa för logistik, rörlighet och IT. Gävle Hamn Yilport finns i monter 416 i hall B2.