Hem Design Förskola invigs med betongprojekt

Förskola invigs med betongprojekt

betongskulptur

Rosenlunds förskola i Jönköping inviger ett nytt hus och täcker samtidigt av Design Labb Rosenlund – ett konstprojekt i betong utformat av landskapskollektivet Disorder tillsammans med förskolebarnen.

– Betong är ett material som ofta uppfattas som kallt och man ser det i storskaliga former. Vi ville visa vilka möjligheter som finns med betong, som till exempel att göra mjuka och varma former, säger Johanna Bratel som är en av grundarna av Disorder.

Design Labb Rosenlund är ett samarbete mellan Disorder och Jönköpings kommun som har pågått sedan höstas.  Tillsammans med barnen på Rosenlunds förskola har de utforskat design och form. Med fokus på medverkande, interaktivitet och lek blev resultatet fyra abstrakta skulpturer som går bra att både att leka och sitta på. Skulpturerna av färgad betong är placerade utanför entrén och skapade med inspiration från barnens arbeten.

– Det går inte riktigt att planera slutresultatet när man arbetar med så små barn. Vi trodde att de skulle stapla figurerna på höjden men tydligen var det mycket roligare att lägga figurerna som en hinderbana, säger Johanna Bratel.

Konstprojektet är en del av Jönköping kommuns arbete med att tillgängliggöra konst och kultur till staden.