Hem Fråga Experten Fråga Experten: Stålslipa betongen?

Fråga Experten: Stålslipa betongen?

Fråga Experten

Jag ska gjuta ett fundament/sockel till en skulptur. Kommunen/beställaren har hand om gjutningen. Jag vill ha en slät, fin yta och de säger att den kommer stålslipas. Vad innebär detta?
/M

Att stålslipa innebär att betongen glättas med roterande stålskiva, mindre ytor stålslipas för hand. Glättningen gör man i ett tidig skede (efter några timmar), när betongen just börjat hårdna lite. Det yttersta på betongen kan vara något ojämnt och ha en tunn “gjuthud”, för att hårdgöra och få till en jämn och slät yta brukar man då glätta.

Man kan också tänka sig att slipa betongen i ett senare skede för att få samma resultat, men detta ger ett annat utseende eftersom ballasten exponeras. Det finns olika sett att bearbeta betongens yta, med olika resultat (struktur, planhet, hårdhet m.m.). Även formade ytan kan göras på olika sett.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group