Hem Okategoriserade ”Betongstomme är ett klokt val”

”Betongstomme är ett klokt val”

Sånnaskolan
Montering av Sånnaskolans väggar. Foto: Finja.

Den 17 maj förra året togs det första spadtaget för den nya Sånnaskolan i Åhus och i vintras blev Finja Prefab klara med montaget av betongstommen. Byggnaden kommer att uppfylla kraven för Miljöbyggnad Silver.

– Valet att bygga en ny skola med betongstomme är ett klokt val, säger Kaj Grönvall, vd Finja Prefab.

Finja Prefab har levererat och monterat ytterväggar i form av sandwich och halvsandwich, innerväggar, bjälklag och trappor till beställaren och totalentreprenören Thage AB. Skolbarnen, som har vistats i temporära lokaler sedan 2015, kan nu glädjas åt att inflyttningen till den nya skolan närmar sig. Den nya byggnaden är tänkt för såväl grundskola som fritidsverksamhet.

Ljuset från taklamporna når ner till bottenplanen genom hål i bjälklagen och ger en öppen känsla i byggnaderna, som utvändigt får en enklare utformning med kraftiga takutsprång. Fasaderna är av tegel och betong med sandstensfärg.

– Betong brinner inte, möglar inte och ger en säker och trygg stomme för alla som ska vistas här under lång tid framöver, säger Kaj Grönvall.

Finja Prefab har även levererat och monterat en idrottshall som placeras i anknytning till de två befintliga idrottshallarna. Skolan ska bli en F-6 skola med plats för 720 elever i en 11 500 kvadratmeter stor byggnad och inflyttningen inleds 2020.

– Projektet hade många utmaningar så det gällde att hitta rätt från början. Skolan ska bli skofri av hänsyn till ljudnivå och trivsel. Av säkerhetsskäl skapas bara tre ingångar varav den ena går till matsalen, säger arkitekten Joakim Faritzon.