Hem Fråga Experten Fråga Experten: Täta dammen av betong och sten?

Fråga Experten: Täta dammen av betong och sten?

Fråga Experten

Jag skulle vilja veta vad det är för material och märke man kan använda för att vattentäta en damm av betong och sten. På vissa ställen är det gjutet, men på andra murat som med natursten fast med betong. Vad kan jag pensla eller lägga på för att få det tätt? Gärna namnet på varan!
/Orang

Det finns ett flertal preparat för att täta betongkonstruktioner (och murade). Det kan vara sådana man applicerar på ytan och de man blandar i själva betongen eller bruket. Ofta är dessa kiselbaserade (silikater, vattenglas m.m.) eller består av finmalt cement och kvartssand. Förutom att de har en viss tätande effekt kan de göra ytan något hårdare och mer smuts/vattenavvisande.

Jag kan tycka att vissa av dessa produkter säljs med något överdrivna egenskaper, exempelvis där man genom att pensla på utsidan kan täta betongen och sprickor långt in konstruktionen. Har man stora sprickor eller porös betong kan det kanske tränga ett par centimeter, annars är det nog mest en ganska ytlig effekt. Det finns också produkter för att täta från sidan med vattentryck, typ sådana man har i pooler eller grundmurar (duk, membran, epoxi m.m.).

Försök gärna täta från insidan av dammen, och kan du bara göra det från utsidan kan injektering vara lämpligare. Jag vill inte rekommendera specifika fabrikat eller företag, men om du kollar på nätet eller hos välsorterad bygghandel kan du hitta lämpliga produkter.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group