Hem Hållbarhet Sista flyttlasset till Brf Viva

Sista flyttlasset till Brf Viva

Brf VIva

I veckan gick det sista lasset till Riksbyggens Brf Viva i Göteborg. Nu är alla 132 lägenheter inflyttade i “Sveriges mest innovativa och hållbara bostadsprojekt”.

– Efter många år av forskning, planering och sedan byggnation är Brf Viva nu färdigställt. Det är en fantastisk känsla och med Brf Viva går Riksbyggen i bräschen för ett mer hållbart byggande, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef på Riksbyggen Bostad Väst, i ett pressmeddelande.

Under den sista tillträdesdagen öppnades föreningens alla gemensamma utrymmen upp för de boende som kunde få invginingsskåla i Orangeriet och bland annat lära sig mer om ivas unika energisystem.

– Brf Viva är något alldeles unikt och det är otroligt roligt att stå här idag efter många års arbete. Jag brukar säga att även om man skalar bort all innovation och hållbarhetslösningar och bara ser till husen och deras placering i den branta terrängen har man något unikt och otroligt häftigt i sig , säger Martin Lundblad, sälj- och marknadsansvarig på Riksbyggen Göteborg.

Bakom många av de unika egenskaperna ligger ett omfattande samarbete inom ramarna för Positive Footprint Housing, PFH.

– Riksbyggen har tagit hjälp av akademi och forskare ur ett brett perspektiv. Det har lett till att vi nu kan stå här i Viva och känna stoltheten över att vi lyckades. Med det sagt är resan inte slut, det kommer under flera år följas upp och vi ska lära oss så mycket det går utifrån hur man bygger hållbart i alla tre aspekter; ekologiskt, ekonomiskt och inte minst socialt, säger Mikael Ahlén.

Positive Footprint Housing är en tvärvetenskaplig forskning för helhetstänkande kring innovativ hållbar bostads- och stadsutveckling. Vunna insikter och lärdomar får sin första praktiska tillämpning i Viva-projektet som är initierat av Riksbyggen i samverkan med bland andra Johanneberg Science Park, Chalmers, Göteborgs universitet, Göteborg Energi, Göteborgs Stad och RISE. Projektet, som är en del inom EU-projektet IRIS Smart Cities, testar och utvecklar lösningar som sedan kopieras och replikeras i andra städer.