Hem Design Ett legohus i betong

Ett legohus i betong

hus

Ett 360 kvadratmeter stort hus i betong drar till sig uppmärksamhet i Skellefteå. Den spektakulära designen och de stora svarta fönstren har gett det namnet Legohuset.

– Det här är det första sluttningshuset som vi har ritat. Vi började med kök och sällskapsytor och ritade in alla ytor vi ville ha, sedan var det svårt att ta bort, sägerr ägaren Evelina Degerman i ett pressmeddelande från Svenska Fönster.

Betongen på husets utsida har klätts med värmebehandlat trä altanens och balkongens pergola matchas med stora aluminiumbeklädda Traryd Fönster. Tack vare att huset är byggt i betong har det kunnat få en spektakulär form med ett frihängande parti och stora svarta Trarydfönster. De intressanta fönsterlösningarna syns bland annat i köket och dess stora skjutparti.

Degermans
Evelina och Patrik Degerman.

– Vi har dukat långbord genom dörröppningen en gång, så man fick välja om man skulle sitta ute eller inne, säger Evelina Degerman.

Det stora fönsterpartiet bakom trappan sträcker sig från nedre delen av bottenvåningen till taket på andra våningen.

– Vi hade ritat in ett mindre fönster, men så pratade vi med bekanta som är arkitekter och de tipsade oss om ett större fönster. Nu är vi glada att det blev så stort.

Storleken möjliggjordes genom att två fasta fönster placerades ovanpå varandra. Insläppet av morgonsolen genom fönstret blir maximalt tack vare trappans glasräcken.

Att grannarna skulle kunna bygga sitt hus precis utanför glaspartiet var en risk som Evenelina Degerman och hennes make Patrik var medvetna om, och så blev också fallet. Nu är planen att plantera träd och buskar mellan husen för att minska insynen.

Huset ligger på hög höjd bredvid Vitbergets slalombacke i det nya bostadsområdet Eriksberg i Skellefteå. 260 kvadratmeter fördelas på två våningar och i suterrängvåningen tillkommer 100 kvadratmeter i biutrymmen.