Hem Okategoriserade Utredning om kommunala särkrav välkomnas

Utredning om kommunala särkrav välkomnas

Anna Broman
Anna Broman, bostadspolitisk expert på Sveriges Byggindustrier.

Enligt Sveriges Byggindustrier existerar en tystnadskultur kring kommunala särkrav som försvårar för framförallt små- och medelstora företag.

– Sedan 2015 har kommuner inte rätt att lämna föreskrifter om byggteknik. Trots det ser vi att kommuner fortsätter att ställa egna krav på tekniska egenskaper. Det förhindrar att branschen går mot ett standardiserat och industrialiserat byggande, säger Anna Broman, bostadspolitisk expert på Sveriges Byggindustrier, i ett pressmeddelande.

Nu tillsätter regeringen en utredning om konkurrensen i byggbranschen. Kommunala särkrav som försvårar byggprocesser kommer at ses över.

– Bolag som vill fortsätta att ha en bra relation med kommunen och få bygga inom kommunen fler gånger kommer inte att protestera mot de här oskäliga marknadsvillkoren. Sverige ska rustas för en växande befolkning och det kräver sund konkurrens, säger Anna Broman.

Utredningen är inkluderad i januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. I december nästa år ska en slutsats lämnas även till regeringen.