Hem Betongbruden Eat-Sleep-Concrete med Betongbruden

Eat-Sleep-Concrete med Betongbruden

Betongbruden

Jag brukar säga att övertid är helt ok, men inte på fredagar. Att komma hem sent på fredagar är verkligen helt värdelöst. Man är helt slut, orkar knappt käka och sen är det sova som gäller för man orkar inget annat efter veckan.

Har man barn får de vänta med att umgås med en tills lördagen, om man orkar då vill säga, det är ingen självklarhet. En kollega berättade för ett tag sedan att han hade sovit precis hela helgen efter att ha jobbat 55 timmar på en vecka. Sådant gör ju verkligen att man funderar på vad fasen man ska hålla på med det här jobbet för. Eat-Sleep-Concrete (repeat) är tyvärr en realitet för många.

I fredags var jag på en fabrik i Södertälje. Vi hade bland annat en lite större gjutning på nära 250 kubikmeter till en kund lokalt. Jag hade satt mig i lastbilen 05.23 så vid 10.30 var det lagom med lunch. Efter lunchen fick jag höra att fabriken hade gått sönder och strax efter kom beskedet att vi skulle fortsätta på fabriken i Kungens kurva. Så istället för 4,5 km till kunden fick vi 2 mil och dessutom eftermiddagsköer…

Vi hajade ju på en gång att alla eventuella planer för fredagen härmed var inställda. Jag hade tänkt åka och äta middag på en krogbåt i hamnen i Nynäshamn med en god vän. Istället fick det bli en kopp te och en macka när jag kom hem strax efter klockan åtta och 13,5 timmars jobb.

Vid 19-tiden stod det två bilar på spolplattan och fem bilar i kö. Vi skämtade luttrat och sade att vi skulle fixa grill till nästa fredag, för det är ju ändå här alla är. Många är less, flera pratar om att byta jobb för att slippa de stundtals omänskliga arbetstiderna. Att aldrig veta på förhand när man får sluta är jobbigt.

Hade man vetat att man garanterat kom hem i vettig tid på fredagar så hade det känts mer ok med långa dagar övriga veckan. Att stänga tidigare på fredagar skulle även frigöra tid för service av fabriker och spolanläggningar vilket skulle resultera i färre driftstopp och bättre ekonomi. Det är för mig en gåta att man inte tycks ha förstått det.

Åsa “Betongbruden” Karlström