Hem Okategoriserade Leverans non-stop till Karlatornet

Leverans non-stop till Karlatornet

gjutning

I slutet av maj göts den nästan fyra meter tjocka markplattan till Karlatornet, Göteborgs nya landmärke. Thomas Betong levererade 3900 kubikmeter av betongprodukter non-stop under 23 timmar.

– Det känns riktigt bra att vi kan utnyttja vår erfarenhet och bidra till utvecklingen av framtidens Göteborg, säger Hans Karlander, vd och koncernchef för Thomas Concrete Group.

Bygget av Karlatornet, Göteborgs första skyskrapa, påbörjades redan 2017. Thomas Betongs roll i projektet är att lösa logistiken och utveckla betongprodukterna.

– Vi kan betong och har jobbat med betong sedan drygt 60 år. Med våra tekniska resurser i Göteborg men även i USA har vi mycket kunskap och kompetens för den här typen av tekniskt komplicerade projekt, säger Hans Karlander.

Karlatornet ska sträcka sig 245 meter upp i luften och bygget börjar redan 70 meter under marken. Forskning och utvecklingsavdelningen inom Thomas Concrete Group och dotterbolaget Thomas Betong har tagit fram produkter med upp till tolv timmars öppethållande för att klara gjutningen av de 58 pålar som Karlatornet ska vila på. Gjutningen av de 70 meter långa pålarna var färdig i december förra året.

Tack vare erfarenheten av betong med lägre CO2-avtryck kunde utsläppet av 428 ton koldioxid förhindras i samband med gjutningen av markplattan i maj. Leveransen krävde förutom specialprodukter även avancerade logistiklösningar med betong- och pumpfordon.

gjutning

Gjutningen av Karlatornets bottenplatta i sifror:
150 medarbetare från Team Thomas var involverade
23 timmar konstant gjutning
3 fabriker producerade 3900 m3 betong
38 betongbilar användes non-stop
650 leveranser
10 pumpförare
5 pumpfordon
9 provtagare genomförde 127 tekniska provtagningar