Hem Okategoriserade Betongfabrik invigd i Kiruna

Betongfabrik invigd i Kiruna

Invigning
Med på invigningen var Stefan Sydberg från Kiruna kommun, Björn Koorem, vd för LKAB Berg & Betong, och Mikael Westerlund, avdelningschef på LKAB:s samhällsomvandlingsavdelning. Foto: LKAB.

På onsdagen invigde LKAB en ny betongfabrik i Kiruna. Kapaciteten i fabriken är 300 000 kubikmeter betong per år.

– Vi tog beslut om den nya fabriken under fjolåret och den tog runt fyra månader att färdigställa, säger Björn Koorem, vd för LKAB Berg & Betong.

Behovet av betong är stort i Kiruna. Det byggs mycket i och med samhällsomvandlingen. För att garantera betongförsörjningen har LKAB uppfört en ny fabrik bredvid den nuvarande på bolagets industriområde.

– Jag vill rikta ett stort tack till entreprenörer, leverantörer och inte minst våra egna medarbetare som gjort ett riktigt bra jobb, säger Björn Koorem.

260 000 kubikmeter betong passerade genom tillverkningslinan 2018 varav merparten gick till LKAB-koncernens egen användning. Nu ökar kapaciteten ytterligare samtidigt som det skapas flexibilitet i produktionen.

– Jag har fått frågan från intressenter tidigare om dom kan känna sig trygga med betongleveranser vid byggnationen av nya Kiruna. Därför känns det så bra att den nya fabriken nu är på plats. Runt 4500 kubikmeter kommer behövas bara till kvarter 7, 8 och 9 i nya centrum. Det blir en hel del skottkärror, säger Mikael Westerlund  avdelningschef på LKAB:s samhällsomvandlingsavdelning.

Stefan Sydberg, andre vice ordförande i Kiruna kommuns styrelse, lyfter fram symbiosen mellan Kiruna kommun och bolaget.

– Jag tror de flesta Kirunabor på ett eller annat sätt, någon gång, kommer i kontakt med LKAB. Vi är båda beroende av varandras överlevnad.

LKAB Berg & Betong står idag för cirka fyra procent av Sveriges betongtillverkning och andelen beräknas stiga.