Hem Fråga Experten Från Experten: Isolera golv på kattvind?

Från Experten: Isolera golv på kattvind?

Fråga Experten

Vi har ett 1;5 plans hus från 1954 med gjutet valv. Eftersom det inte finns någon isolering i väggar och tak på våra kattvindar blir taket på plan 1 under dessa väldigt kalla vintertid. Det skapar kallas och vi kan även se en viss färgförändring på det nymålade innertaket på dessa ställen. Kan man isolera ovanpå betongen ute på kattvindarna? Isåfall, vad bör man tänka på vad gäller fukt etc.
/Björn

Invändig kall betongyta kan ge kallras och missfärgning (fukt/kondens, smuts fastnar). Betongkonstruktioner isoleras med fördel på utsidan (kalla sidan), både avseende fukt och värme. Så i ditt fall kan du lägga cellplastakivor på bjälklaget/valvet inne på ”kattvinden”, och försök om möjligt även isolera bort eventuella köldbryggor.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group