Hem Okategoriserade Almedalen: Lär av Uppsala!

Almedalen: Lär av Uppsala!

År 2018 vann Uppsala utmärkelsen Årets Globala Klimatstad i konkurrens med 132 städer från 23 olika länder, ett pris som instiftats av Världsnaturfonden. Motiveringen till vinsten var det generella klimatarbetet, modiga mål och samarbeten.

Nu har det gått ett år och på Verandan på Donners plats i Visby diskturerades idag hur Uppsala ska bevara greppet och inspirera andra kommuner. Runt ett runt bord samlades Hannes Vidmark, miljöchef, Uppsala kommun, Rickard Malmström, kommunalråd, Uppsala kommun (MP), Göran Enander, landshövding, Länsstyrelsen Uppsala län, Ingrid Petersson, generaldirektör, Formas, Björn Bergstrand, hållbarhetschef, Kommuninvest, Lars Zetterberg, programdirektör, Mistra Carbon Exit och Håkan Wirthén, generalsekreterare, WWF, Världsnaturfonden.

—Vi är Årets Globala Klimatstad fortfarande, men naturligtvis är inget löst. Vi hoppas kunna inspirera här i Almedalen, men har förstås mycket att lära av andra, sa Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande i Uppsala, som välkomnande.

—Vi lever som om vi har sju jordklot, mer än hälften av jordens befolkning bor i städer och snart kommer 70 procent att göra det. Därför är städernas klimatarbete oerhört viktigt och det kommer investeras mycket pengar, mer än vi kan förstå. Investeras de pengarna på en gång är jorden rökt, men kan vi göra det i rätt takt och på rätt sätt fungerar det, sa Håkan Wirthén.

Därför startade WWF tävlingen Årets Globala Klimatstad som tidigare endast vunnits av storstäder som Vancouver, Kapstaden, Paris och Seoul.

—Den största utmaningen är dricksvattnet, vi kommer behöva använda vårt vatten flera gånger om, säger Ingrid Pettersson, som även vill lyfta fram vikten av social hållbarhet.

—Kan vi inte känna oss trygga i städerna kommer vi inte klara klimatet. Det kan inte ingenjörerna klara av, säger Ingrid Pettersson.

Björn Bergstrand ser positivt på investeringsviljan. Många vill satsa på hållbarhet.

Landshövding Göran Enander vill tona ner betydelsen av priset.

—Det är så mycket kvar att göra, det är nu det börjar, säger han.

Rickard Malmström betonar att Uppsala bygger nya stadsdelar och då är samarbete viktigt. Uppsala styr mot fler som cyklar och då är cykelmiljön viktig.

—Vi spenderar mycket tid i våra stadskärnor och ska vi vilja cykla måste vi ha trevliga stadskärnor. Titta här i Visby, i Uppsala har vi en kungsgata som korsar staden med mycket trafik, det är en utmaning, säger Rickar Malmström.

Från publiken kom synpunkten att innovationer finns, men det är ett endast ett företag som tar den ekonomiska risken. Då blir det inga innovationer. Risken måste spridas.

Ingrid Pettersson höll med. De som ska nyttja forskningen måste vara med och formulera frågorna. Hon vill även ha fler hållbarhetsekonomer.

—Vi måste även ha upp tempot. Tempot i världens bästa hållbarhetsstad är för lågt och det är ännu sämre ute i världen. Det finns en otrolig kraft hos unga, släpp fram dem, sa Håkan Wirthén.