Hem Fråga Experten Fråga Experten: Gjuta en tunn betongplatta?

Fråga Experten: Gjuta en tunn betongplatta?

Fråga Experten

Är det möjligt att gjuta en betongplatta som är 25×45 cm men bara 7 mm i tjocklek utan att den spricker när den härdar? Vilken sorts betong ska jag i så fall välja, plattan kommer att bestå av glasmosaik och keramikbitar och den skall sitta på väggen i ett badrum.
/Rose-Marie

Det är bra om plattan har någon typ av armering, och i detta fallet då den är så tunn (7 mm) är fiberarmering lämpligt. Det finns cementbaserade (Portlandscement) fiberförstärkta golvprodukter (avjämning, spackel) och reparationsprodukter (reparationsbruk) som funkar. Finns som torrsäckad på välsorterad bygghandel. Kan finnas varianter för olika tjocklek (med olika stenstorlek), kolla produktens specifikation så den är lämplig för din gjuttjocklek. Om du inte får tag i fiberförstärkta produkter kan ett hönsnät eller putsnät fungera också.

Antar att du tänkt gjuta fast keramiken/mosaiken i plattan. Alternativt skulle du kunna använda en fibercementskiva som du sågar till och limmar (fix eller sättlim) fast bitarna på.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group