Hem Okategoriserade Almedalen: Bygg som i Tyskland!

Almedalen: Bygg som i Tyskland!

Industriell produktion pressar byggkostnaderna i Tyskland, men varför fungerar det inte i Sverige? Den frågan ställer sig Konkurrensverket och bjöd in till ett panelsamtal idag i biograf Borgen i Visby under Almedalsveckan. Vad kan vi göra för att få fart på byggande av billiga bostäder?

Bonava har släppt en rapport om prisvärda bostäder med fokus på Tyskland. Fredrik Hemborg, vd på Bonava, berättade att det i Tyskland tar cirka 18 månader från idé till spaden i marken medan det i Sverige tar fem år.

—Det handlar om effektiv bygglovsprocess. Det blir dyrare med svensk bygg- och detaljplanprocess, menade Fredrik Hemborg, vd, Bonava.

I Tyskland finns också mer enhetliga byggregler. Det kan skilja sig åt i olika delstater men delstaterna är stora. Det bor ungefär 18 miljoner i en delstat, som ett större land.

Ett krav som Fredrik hemborg nämner som exempel är kravet på 25 procent ”social housing” i beståndet där hyrorna ska vara under en viss nivå.

—Då vet man det från början och planerar in det. Vi bygger mer industriellt i Tyskland eftersom vi vet hur det ser ut långsiktigt. Vi använder samma tekniska lösningar i både villor och höghus, sa Fredrik Hemborg.

Han menade att det i Sverige finns en osäkerhet av hur byggregler ska tolkas, därför blir det personorienterat i Sverige medan det är processorienterat i Tyskland.

I panelen i övrigt hittade vi Gert Wingårdh, Wingårdhs, Elin Olsson, statssekreterare hos finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund, Fredrik Hemborg, vd, Bonava, Jonas Högset, chef Fastighet & Boende, SABO och Anna Granath Hansson, bostadsforskare, KTH. Det hela hölls ihop av moderator Johan Hedelin, analyschef på Konkurrensverket.

Ett längre reportage kommer i Tidskriften Betong i höst.