Hem Okategoriserade Almedalsbloggen: Tio-i-topp-listan!

Almedalsbloggen: Tio-i-topp-listan!

Presskort

Sista dan i Almedalen. Visby charmade med sol och skrikande fåglar. Det har varit roligt, givande och gett mycket energi. Jag säger tack och hej med min efterlängtade tio-i-topp-lista.

10. S:t Hansskolans presscenter
Äntligen har gotlänningarna fått till ett bra presscenter. S:t Hansskolan är rymlig, har bra wifi och ger möjligheter till avskildhet. Gästfriheten har de kvar med små smakprov av gotländska delikatesser som ostar, äppelcider och jordgubbar. I år fick vi prova äkta gotländskt havsvatten. Dessutom fanns det gott om toaletter, bara det.

9. Ibrahim Baylan
En näringsminister som passar på att besöka en av Sveriges största industrier, Cementas fabrik i Slite, hamnar förstås på tio-i-topp-listan. Vi hoppas på CCS, vi hoppas på dig Ibrahim.

8. Damlandslaget i fotboll
De inte bara spelar semifinal i VM, de spelar dessutom riktigt bra. Storbilds-TV på Stortorget och drömmar om bragdguld. Ger lite 1994-känsla i Almedalen och det slår de flesta rosévinerna.

7. Växjö kommun
Efter allt träbyggande släpper de nu trätyglarna och går över till en klimatstrategi där alla material är välkomna. Äntligen fattar de att rätt material ska vara på rätt plats och att bara för att det står ”Trä” på förpackningen så finns inga garantier. Det är skillnad på trä och trä. Föredöme för alla andra kommuner. Nu ska vi bygga med massor av grön betong i Växjö!

6. Veidekke
Veidekke har flyttat från tältet på baksidan av Wisby Hotel till Spegelsalen två trappor upp, Almedalens Roland Garros. Välbesökta seminarier och helt ok ämnen gör Veidekke till en storspelare. Försöker krydda med färgglatt klädda moderatorn Anna Bellman, men det blir tyvärr bara just färgglatt. Vad gjorde ni av Stefan Attefall?

5. Emma Jonsteg
Det är svårt att hålla Emma Jonsteg borta från listan trots att hon kändes lite nedtonad i år. Men i Boverkets panel med samhällsbyggnadsbranschens topptuppar var hon ändå intressantast. Hon säger emot, hon vill något, hon är tuff och orädd. Dessutom har hon ofta rätt. Tänk om Almedalens paneler bestod av fler Emmor.

4. Martin Erlandsson
IVL:s miljöprofil nummer ett. Kanske hela samhällsbyggnadsbranschens. Kom ner till Almedalen idag, intar scenerna med en energi som är sällsynt en onsdag i Almedalen. Närvarande, publikkontakt och väldigt rolig att lyssna till. Lite stå-upp-infotainment. Berättade om verktyg för att nå klimatsmart byggande, berättade om betong i ”nollkoldioxid hus”. Sånt gillar vi.

3. Amanda Borneke
Samhällsbyggnadsbranschen har fått en influencer som älskar att bubbla om klimat och miljö. Hon är ung, hon är klok, hon strålar av energi. Kan vi tänka oss något bättre? Precis vad vi behöver. Ta hand om henne, ta rygg på henne. Hon är redan nominerad till Årets Miljöpris på Betonggalan, men det kommer säkert mera.

2. Skanskas mingel
Skanskas mingel är fortfarande det hetaste i samhällsbyggnadsbranschen. Här är alla. Monica von Schmalensee, Thomas Sandell och jag. En timme efter start är det fortfarande kö, som till Spy Bar på den gamla tiden. Finurliga små rätter, rabarberdricka och trångt, trångt.

1. Helena Bjarnegård
Med bara drygt 100 dagar som riksarkitekt tar hon uppgiften på allvar och träffar så många som möjligt. Hela 13 paneler och seminarier hann hon medverka i. Klar signal att det inte är på kontoret det kommer att hända. Det här gör vi tillsammans. Go Helena!