Hem Okategoriserade Innovationsföretagen vill stoppa försiktighetskulturen

Innovationsföretagen vill stoppa försiktighetskulturen

Agenda

Enligt en ny rapport från Innovationsföretagen, ”Agenda för ett innovativt Sverige”, måste synsättet hos individer, näringslivet och den offentliga sektorn förändras om Sverige inte ska hamna på efterkälken internationellt.

Magnus Hoij
Magnus Höij.

– Vi behöver en översyn av skattesystemet, utbildningsystemet, bättre innovationsstöd och en mer innovationsfrämjande kultur, säger Innovationsföretagens förbundsdirektör Magnus Höij.

Innovationsföretagen, Sveriges arkitekt- & ingenjörsföretags bransch- och arbetsgivarorganisation, anordnar flera seminarier och aktiviteter i Almedalen. Syftet är att skapa bra förutsättningar för innovationskraft, värdeskapande och samhällsnytta.

Enligt ett pressmeddelande från Innovationsföretagen är den flitigt reproducerade bilden av svenskarna som ett av världens mest innovativa folk, med Klarna, Spotify och Kry som praktiska exempel, missvisande. Rapporten som har tagits fram tillsammans med Kairos Future visar att ekonomin och arbetsmarknaden inte längre kan leva på gamla meriter. För att möta de nya utmaningarna krävs anpassning, utveckling och innovation.

– Jag hävdar att det svenska tech- och innovationsundret inte har uppkommit tack vare Sveriges förutsättningar för innovatörer och entreprenörer. Tvärtom har det uppkommit trots den svenska kulturen, säger Magnus Höij.

I rapporten framkommer att svenskar  väljer trygghet före utmaning vilket missgynnar en kultur anpassad för innovationer. Det finns en betydligt högre andel svenska entreprenörer som ger upp sitt företagsskapande i förtid än i exempelvis Nederländerna.

– Staten bör ha en roll som smörjmedel mellan näringsliv och det offentliga. Vi har ett skattesystem som snarast motverkar incitament till utbildning, entreprenörskap och risktagande, säger Magnus Höij.

Läs hela Innovationsförbundets rapport här  >>

Hör Magnus Höij och Linus Almqvist i podcasten Betong LIVE från Almedalen >>