Hem Fråga Experten Fråga Experten: Svävande betongtrappa?

Fråga Experten: Svävande betongtrappa?

Fråga Experten

Jag skulle vilja gjuta trappsteg i betong i en slänt i min trädgård. Det brukar beskrivas som ”floating concrete stairs” ibland. Se denna länk  >> Hur går jag tillväga?
/Linda

Det är klart att du kan göra trappa av betong som ”svävar”, liknande de du hänvisar till i länken.

Själva trappstenen förtillverkar du, genom att bygga en stabil form och gjuta med betong anpassad för att vara utomhus (klara frost och ev tösalter). Använd gärna formplywood och reglar, så går formen att återanvända ett flertal gånger. Stegen gjuts då upp-och-ner, på samma sett som när man gör bords- och bänkskivor. Armera förslagsvis med ett 6×150-nät mitt i tvärsnittet. Vill du ha ganska tjocka trappsteg kan de bli ganska tunga, och för att då göra dem lättare kan du trycka in en cellplastskiva vid gjutningen (trappstegets undersida) som slutar några cm in från kanterna. Själva betongen bör minst vara 25-30 mm tjock för att klara lasterna.

Där trappstegen skall vara behöver du troligen gräva ut och lägga ut ett bärlager (krossad sten) på geoduk. På detta bygger du något stegen kan ligga stabilt på (ex marksten, murblock, tryckta reglar, betong m.m.), och utformar dem så de slutar någon decimeter in under steget och inte blir så synliga. Jobbar du med mörkt material i stommen kan den bli mindre synlig, och med inbyggd belysning kan du få en trevlig effekt.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group