Hem Hållbarhet “Regeringens klimatsatsning kontraproduktiv”

“Regeringens klimatsatsning kontraproduktiv”

trähus
Ett ökat byggande i trä kan låta miljövänligt, men medför konsekvenser.

Enligt punkt 48 på regeringens “januariöverkommelse” ska Sverige öka byggandet i trä. I en debattartikel i Göteborgs-Posten skriver skriver Johan Lindström och Annika Brännmark från Plåt & Ventföretagen att det kan föra med sig oanade och oönskade konsekvenser.

Artikelförfattarna ber politikerna att sluta peka ut enskilda byggmaterial och istället låta branschen få arbeta efter devisen rätt material på rätt plats. Först då, menar de, uppnås vi ett hållbart byggande ur ett materiellt, ekonomiskt och socialt perspektiv.

“Ett hus som upplevs svalt sommartid har en tung konstruktion i exempelvis sten eller betong. Ett sådant hus magasinerar kylan vilket jämnar ut svängningar i temperatur över dygnet och upplevs därför svalare, vilket ger AC helt gratis. De hus som upplevs för varma sommartid har oftast det gemensamt att de är lätta byggnader, då oftast en träbyggnad, och alltså inte kan magasinera kyla över dygnet.”, skriver Johan Lindström och Annika Brännmark och fortsätter:

“Företag som arbetar med AC och ventilation har god kompetens och kan lösa de problem som uppstår med för varmt inomhusklimat, men låt oss börja med att dra nytta av den svalare nattluften som är gratis.”

Läs hela debattartikeln på gp.se >>