Hem Fråga Experten Fråga Experten: Fästa armeringsjärn i berg?

Fråga Experten: Fästa armeringsjärn i berg?

Fråga Experten

Jag ska gjuta en stödmur ca 30 cm från kanten på en ursprängd vertikal bergvägg/kant. Jag tänkte förankra stödmuren i berget genom att gjuta fast armeringsjärn i hål som borras ner i berget.  Min tanke var också att borra dessa hål ca 1,5 m djupa för att förstärka “bergkanten” så att inte man riskerar att block “släpper”. Total längd är ca 60m och jag tänker mig kanske totalt 40 hål/armeringsjärn.  Mina frågor och funderingar:

Vilken betongkvalite bör man använda för att gjuta fast armeringsjärnen? Om man väljer expanderbetong, finns det då någon risk att den istället för att förankra berget, riskerar att spräcka loss delen som liger närmast kanten när betongen expanderar?

Hur mycket större bör hålet vara än själva armeringen? Jag vill helst slippa borra för stora hål, men vill ju såklart säkerställa att man får bra vidhäftning och inte får luftfickor, särskilt då de blir 1.5m djupa.

Min tanke var att köra relativt grov armering (20 eller 25mm) för förankringen med 1.5m mellanrum, verkar det vettigt?
/Jakob

Expanderbetong fungerar utmärkt för att gjuta fast armeringsjärn. Och det är snarare ett bruk, och inte betong, eftersom det inte innehåller speciellt stora stenar (normalt upp till ca 4 mm). Expanderbetongen finns i olika varianter (normal/snabb, grov/fin, normal/höghållfast, m.m.). Se produktblad hos exempelvis Finja/Bemix, Weber eller Combimix. Generellt har de relativt hög hållfasthet och snabbt hårdnande, och är lättarbetade (lös konsistens).

Expanderbetong har en expansion i tidigt skede, när den är arbetbar. Denna effekt försvinner när den börjar hårdna, och tanken med denna expansion är att den skall kompensera för de sättningar betongen har i färsk tillstånd och på så sett säkerställa god utfyllnad och omslutning. Det finns alltså ingen risk att expanderbetongen skulle spräcka det som är runt om, dessa krafter är försumbara.

Hur mycket större hålet bör vara, beror lite på vilken typ av expandertbetong du väljer och möjligheten att få ner den i det borrade hålet. Men om du exempelvis har 20 mm järn, borde det funka med ca 10 mm på varje sida (ca 40 mm hål).

Använder du expanderbetong med fin sand kan du säkert klara dig med 5 mm mellanrum, men tänker att det då kan bli svårt att få ner den i de 1,5 m djupa hålen. Det går kanske att få ner betongen (bruket) med en slang som du drar upp samtidigt som du fyller.

Oskar Esping,  tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group