Hem Fråga Experten Fråga Experten: Gjuta platta på gammal uteplats?

Fråga Experten: Gjuta platta på gammal uteplats?

Fråga Experten

Jag ska installera ett spabad och tänkte först ställa den direkt på en gammal uteplats. Men badet kommer lite för långt ner, så då tänkte jag att jag skulle få upp det med en ca 15-20 cm hög betongplatta (2,1 x 2,1 m). Ska man lägga i ett eller två armeringsnät för en så tunn platta?

Är det ok att gjuta direkt ovanpå de gamla betongplattorna som har legat på samma plats i säkert 20+ år och diffar ett par centimeter här och där i höjdled eller måste jag ta bort dem och sen lägga makadam etc. under innan jag gjuter. Det kändes lite överdrivet så jag tänkte gjuta den lilla plattan direkt ovanpå plattorna med hjälp av en träform. Eller hur tycker du att jag skall göra?
/William

Det funkar utmärkt att gjuta direkt på de gamla trädgårdsplattorna. Eftersom det är ett spa du skall ställa på plattan spelar kanske eventuell sprickbildning i betongplattan inte så stor roll. Men för att inte sprickorna skall bli allt för stora bör du ha ett armeringsnät (exempelvis 6×150 mm). Du kan lägga en byggplast i botten innan du formar upp, på detta sätt torkar inte betongen ut neråt och den har möjlighet att röra sig mer fritt.

Direkt efter du har gjutit klart, täck och håll fuktig någon vecka. Till en 2,1 x 2,1 m hög och 20 cm tjock platta går det åt nästan en kubikmeter betong, vilket är ganska mycket att blanda till själv. Det kan vara idé att köpa den färdigblandad och transporterad, kolla med närliggande betongstation för pris. Förslagsvis använder du en betong med vatten-cement-tal (vct) på max 0,55 och som har tillsatt luft (min 4,5%), motsvarar en C30/37. Finns att få som självkompakterande om du vill underlätta utläggningen/avjämningen av betongen.

Istället för att gjuta en betongplatta kan du kanske bygga upp 20 cm med cellplastskivor (typ XPS). Det blir billigare, enklare och går snabbare.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group