Hem Okategoriserade Naken betong i kyrkans spa

Naken betong i kyrkans spa

vilstolar
I vilstolar som vetter ut mot de nästan fem meter höga fönstren kan spagästerna slappna av. Foto: Erika Weiland/Apelöga

Svenska kyrkan har öppnat ett spa på Stiftsgården Åkersberg. Genom avskalad arkitektur och Strängbetongs prefabricerade betongelement har en fridfull plats skapats i Höörs kommun i Skåne.

– Bibeln talar om människan som ande, själ och kropp. Kyrkan är kanske inte så känd för att ta hand om den senare. Genom att driva ett spa kan vi måna om hela människan, säger Pelle Sundelin, stiftsgårdschef och präst.

Spa-anläggningen, som har fått namnet Andrum efter en omröstning på Facebook, är det första och hittills enda spa som drivs av Svenska kyrkan. Den stod klar i december förra året och framstår först som låg men växer sig större i och med att den är placerad i en backe. Trädetaljerna fasas ut till förmån för opolerad betong och höga, avlånga fönsterpartier.

Johan Sundberg och Mattias Andréasson
Johan Sundberg och Mattias Andréasson har varsin arkitektbyrå och samarbetar ofta kring projekt.

– Vi vill att de olika materialen ska synas tydligt. Betongen får lov att vara betong i all sin kraft och råhet. På många ställen är den inte behandlad alls, utan har kvar samma utseende som när den levererades från fabriken, säger arkitekten Mattias Andréasson.

Även inne i anläggningen får byggnadens prefabricerade betongstomme gott om utrymme. Betongen sträcker sig mot taket och dominerar i de svalkande och renande duschkuberna intill bassängen.

– Vi gör allt annat än att gömma prefabbetongen. Gästerna ska kunna läsa huskroppens alla delar. Man ser tydligt att det finns en gjuten betongsockel och att det har ställts dit element av betong. Det händer också något i spänningen mellan den nakna betongen, som är väldigt rå, och den nakna människokroppen.

Strängbetong har levererat prefablösning som även har betydelse för den estetiska utformningen. Arkitekterna hr använt sig av samma teknik som i bostadsprojektet Göingegeten i Dalby där skarvarna mellan Strängbetongs prefabricerade betongelement fick bli en del av det grafiska uttrycket.

Andrum
Andrum var ett av 140 namnförslag som kom in via Facebook.

Förutom levererans och montering har Strängbetong bidragit med teknisk expertis, bland annat för att utforma pelarkonstruktionen, som är inspirerad av kapellet. Håldäcken i takkonstruktionen i kombination med gjutasfalt ska hjälpa till att hålla tätt mot det kraftiga ångtryck som byggs upp genom stommen.

Enligt Mattias Andréassons arkitektkollega Johan Sundberg är det unikt att ett badhus med så stora uppvärmda ytor ändå kan ha ett så tunt taköverdrag.

– Det går bara att göra med prefabbetong eller genom att gjuta en hel platta där uppe, men det sistnämnda skulle bli alldeles för dyrt. Utan den här lösningen skulle exteriören se konstig ut.