Hem Fråga Experten Fråga Experten: Färg som inte lossnar?

Fråga Experten: Färg som inte lossnar?

Fråga Experten

Jag och min man bor i en parvilla byggd 1924. I vår tvättstuga som också är badrum med en inbyggd bastu så vill vi gärna måla om, men eftersom färgen släpper (vi har målat om tidigare) p.g.a. ensidigt tryck av fukt så behöver vi få ett råd om en hållbar färg som inte lossnar?
/Gunilla

Äldre betongplattor saknar ofta underliggande isolering, spärrskikt och kan vara bristfälligt dränerade. Detta gör att man kan få en fukttransport upp i plattan, och som kan vara ganska stor då äldre betonger kan vara relativt genomsläpplig (låg hållfasthet, högt vct).

För att få en färg att fästa ordentligt behöver den vara fukttålig och ha bra vidhäftning, och väljer man en tät färg är vidhäftningen extra viktig för att inte få släpp och att den “bubblar” sig. Till ett betonggolv behöver färgen vara ganska tät för att bli någorlunda smuts- och slittålig.

I ditt fall skulle jag rekommendera en tvåkomponents epoxifärg för betonggolv, typ de man har till garage, mm. Se till att betongen är väl rengjord och fri från gamla färgrester, och ytan ordentligt torr vid målningen. Första strykningen spädes med fördel för bättre vidhäftning.

En bättre lösning i ditt fall kan vara ett ytskikt som är mer fuktgenomsläppligt, förslagsvis att du lägger klinker eller gjuter på med cementbaserad avjämning (för exponerad yta), typ “designgolv” eller liknande.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group