Hem Design Betong och textil förenas i Fagersta

Betong och textil förenas i Fagersta

skulpturer
Iryna Hauskas skulpturer "Min kropp är bara ett modeplagg?" och "Att leka med det mjuka" är gjorda av betong och textil.
Iryna Hauska
Iryna Hauska.

Iryna Hauska är en av konstnärerna som ställer ut sina verk på utställningen Väsen i Ängelsbergs skulpturpark. Hon experimenterar mycket med betong som material samtidigt som hon försöker ha kvar en “textil känsla” i sina skulpturer. 

– Min ambition idag är att hitta en möjlighet att placera mina ”handvirkade” betongskulpturer utomhus. Som monument för hemmet, som monument för det tidskrävande hantverket, för våra nästa generationer, för våra barn och barnbarn, säger Iryna Hauska som har en Masterexamen i Visuell kultur och lärande från Konstfack 2017.

Hon är född 1971 och växte upp i ett Vitryssland som tillhörde Sovjetunionen. Hennes pappa var officer i Röda Armen och familjen flyttade mycket.

– Jag visste aldrig var vi skulle bo imorgon. Vart kommer min pappa att bli skickad? Jag lärde mig tidigt att ha så lite egna saker som möjligt, för att hinna packa om vi skulle vara tvungna flytta till andra sidan av Unionen igen. Det ända jag ägde var mina tankar, kunskaper och erfarenheter. Min fantasi och min egen värld som jag har skapat fanns alltid med mig.

skulptur
“You don´t see me anyway”, en av flera skulpturer av Iryna Hauska.

Iryna Hauska säger att hon insåg behovet av skapande och det experimentella redan då och att det är det som finns kvar i henne från barndomen idag efter Sovjetunionens kollaps och hennes pappas död.

– Jag har bott och varit verksam på många olika ställen och under olika politiska tillstånd men temat Hem dyker ständigt upp i mitt konstnärskap. Min ambition är att skapa en fantasifull, varm värld, med tanke på dem gamla textiltraditioner. En spännande plats, där man glömmer tiden och bara vill vara.

Hennes mål är att skapa hemkänsla och trygghet genom sitt konstnärliga språk, form, taktila uttryck och färg.

– Jag inspireras av tiden då man virkade, vävde och sydde kläder och inredningsdetaljer för hand. Idag lever vi i ett överflöd av saker. Konsumtionssamhället påverkar oss mycket. De handgjorda, vävda verken talar för sig själva och låter oss tänka på tidlösheten, evigheten och magi men inte minst konstnärens njutning av det tidskrävande arbetet.  Jag tycker att det är viktigt att använda gamla tekniker och mönster idag, när allting görs mekaniskt med hjälp av datorer, när hantverket glöms bort.

Utställningen i skulpturparken i Fagersta pågår fram till den 22 september och är öppen dygnet runt med frivilligt inträde.