Hem Okategoriserade “Hbtq-perspektivet är en viktig del”

“Hbtq-perspektivet är en viktig del”

Monica Westerberg
Monica Westerberg, mångfaldschef på Skanska Sverige. Foto: Skanska.

I snart ett år har arbetet med RFSL:s hbtq-certifiering pågått på Skanska. Syftet med certifieringen är att lyfta hbtq-perspektivet som en del av företagets mångfalds- och inkluderingsarbete.

– Traditionellt har byggbranschen varit mer attraktiv för män och det är viktigt för oss att göra en kulturförflyttning och för att bättre spegla hur samhället ser ut idag. Hbtq-personer har tidigare varit en osynlig grupp inom branschen men det är självklart att du ska kunna jobba på Skanska som homo-, bi- eller transperson, säger Monica Westerberg, mångfaldschef på Skanska.

Vid flera tillfällen har Skanskas medarbetare från hela landet träffats för att gå utbildningen. Samtidigt har en konkret handlingsplan tagits fram för hur Skanska ska jobba med hbtq-frågor.

– Hbtq-perspektivet är en viktig del av vårt omfattande mångfalds- och inkluderingsarbete. Det finns fortfarande arbetsplatser inom branschen där man inte känner att man kan vara sig själv fullt ut. Att man inte vågar berätta vem man lever med för att man är rädd att det ska påverka ens utvecklingsmöjligheter, säger Monica Westerberg.

Enligt ett pressmeddelande från Skanska arbetar allt fler branscher och verksamheter aktivt med rättighetsfrågor, men Skanska är det första stora byggbolaget bland hittills 400 arbetsplatser som har hbtq-certifierats genom RFSL.

– De flesta vill göra rätt men det kan finnas en osäkerhet som blir ett hinder kring hur man ska bemöta olika personer, både i beteende och i kommunikation. Därför är det här ett jätteviktigt arbete för oss.