Hem Fråga Experten Fråga Experten: Härdning av finbetong?

Fråga Experten: Härdning av finbetong?

Fråga Experten

Vi har gjutit med finbetong i vår hall på golvet. Nu undrar jag hur länge det skall härda? Hur mycket skall man vattna golvet? Vad skall jag använda för slip och efterbehandling?
/Pernilla

Det är bra om du har möjlighet att skydda betongytan från uttorkning i minst en vecka, gärna mer. Har du gjort en tunnare pågjutning med betong (ca 50-80 mm) så är härdningen extra viktig för att inte få problem med släpp/boom, kantresning och sprickor.  Fungerar bra med byggplast där man ser till att det är fuktigt under.

För att få en hård, slät och plan yta brukar an antingen maskinglätta efter gjutning, eller slipa när betongen hårdnat. Om du väljer att slipa finns bra maskiner att hyra för detta, men kan ibland kräva lite övning först. Utseendemässigt skiljer det på glättad och slipad yta, då slipningen tar fram ballasten. Därför kan ballasten nyans och storlek, betongens robusthet, utläggningen, slipdjup, mm, vara viktiga faktorer.

Betonggolvet behöver sedan ytbehandlas för att dammbindas och för bli smutståligt och lättstädat. Det finns olika preparat för detta, som även dessa kan påverka utseendet något. Och de kan fungera olika bra och behöva visst underhåll. De som slipar betonggolv brukar ha bra preparat, annars kan det finnas på välsorterad bygghandel.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group