Hem Fråga Experten Fråga Experten: Fästa gatstenar i betongplatta?

Fråga Experten: Fästa gatstenar i betongplatta?

Fråga Experten

Framsidan på mitt hus består av en enda stor betongplatta. Jag använder gatsten som kantsten till de klinkerbelagda trädgårdsgångarna. Jag har också lite mellanrum mellan stenarna så regnvatten kan rinna bort från gångarna. Hur ska jag fästa gatstenarna i betongplattan? Kan jag använda betong? Jag har försökt med murbruk men nu återstår bara sand efter en vinter (kanske var bruket gammalt)?
/Jonas

Cementbaserat murbruk brukar fungera fint att använda för att fixera kantsten, gatsten m.m. Men bruket du använt var kanske gammalt, för mycket blandningsvatten eller var inte anpassat för utomhus (frost). Annars funkar betong utmärkt till detta, förslagsvis med lite mindre stenstorlek (exempelvis ”finbetong”). För att få lite stabilitet kan det vara bra att ha lite extra betong under och vid sidorna om kantstenen, och gärna ett armeringsjärn.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group