Hem Okategoriserade Flis hindrar betongen från att spricka

Flis hindrar betongen från att spricka

flis

Värme och fukt är en förutsättning för att inte betongelement ska kunna spricka. När grunden läggs i Slageryd Vindpark använder sig Veidekke av lokalt producerad flis i stället för betongmattor i polyester eller skumplast.

– Det är ingen slump att det byggs en vindpark på den här platsen. Det är helt enkelt väldigt blåsigt och vi insåg att det skulle bli problematiskt att hantera stora rullar av polyester och skumplast i den miljön. De rullar helt enkelt iväg, säger Torbjörn Karlsson, platschef på Veidekke.

Veidekke började leta efter en annan lösning som fanns hos det lokala företaget Peter Svensson Energiflis, några kilometer bort i Hökhult.

Här fanns istället ett enkelt, effektivt och hållbart alternativ som även produceras lokalt. Det ska ställas mot att vi annars importerar och transporterar skumplastrullar från Kina som både är dåligt för miljön och försvårar vårt arbete, säger Torbjörn Karlsson.

Slageryds Vindpark kräver stora betongfundament som måste hållas isolerad och varm för att garantera säkerheten. När temperaturen går under 15 grader riskerar betongen att spricka.

När vindparken står klar i början av nästa år kommer den att bestå av sex vindkraftverk som tillsammans producerar 71 GWh förnyelsebar energi per år. Det motsvarar årskonsumtionen för 15 000 normalstora villor.