Hem Okategoriserade Kynningsrud sätter säkerheten först

Kynningsrud sätter säkerheten först

Kynningsrud
Foto: Kynningsrud.

Med hjälp av egna ambassadörer och konversation ska Kynningsrud få spridning på mantrat “Säkerheten först!” Hösten inleddes med en endagsutbildning av den svenska och norska personal som blir centrala för genomförandet av säkerhetssamtal i hela organisationen.

– De anställda måste utbildas för att ha ett personligt ansvar för säkerheten. Man kan inte vänta på att “vi” tar ansvar, för då händer ingenting. “Vad eller vem jag väljer att sätta i potten” när jag inte tar ansvar för säkerheten kan vara en bra idé att ta med, säger kursledaren och etiologen Thorleif Lundquist.

“Säkerhetssamtalet” är en konversation med öppna frågor mellan förslagsvis två personer och baseras på det arbetet som ska utföras. Bedömningen av riskfaktorerna och vad som kan gå fel om något oväntat händer är central. “I potten” är ett uttryck för det som kan offras för att försöka spara några sekunder genom att ta en genväg och inte göra saker rätt.

På utbildningsdagen på Laholmen deltog ledare på olika nivåer som blir ambassadörer för säkerhetssamtalet. De kommer att arbeta aktivt för att införa säkerhetssamtalet organisationen.

– Säkerhet handlar inte om fina ord, utan om vad vi gör. Det är beteendet som räknas, eller “godkultur”, som vi säger i Kynningsrud, säger säkerhetschefen Torkil Kynningsrud.

Kynningsrud Prefabs monteringschef Hallstein Sjöström tror att samtalen kan göra stor skillnad:

– Man måste få säkerhetstänket “under huden”. Vi genomför faktiskt redan liknande samtal på byggarbetsplatserna, men inte så systematiskt som det för närvarande planeras.