Hem Fråga Experten Fråga Experten: Ny yta på gångplattor?

Fråga Experten: Ny yta på gångplattor?

Fråga Experten

Jag har fått begagnade gångplattor i betong. De ser lite tråkiga ut nu med påväxt och vittring och jag tänkte försöka ge dem ett ansiktslyft. Jag är nybörjare på betong och har några funderingar.
Min idé är följande:
1. Använda stålborste för att se till att ytan på plattorna är ren och att få bort lösa sandkorn.
2. Färga finbetong svart med järnoxid.
3. Göra en beläggning på plattorna som bearbetas för att efterlikna skiffer. Eventuellt använda plastfolie på betongen när den bearbetas för att få mjuka konturer i skiffermönstret.

Mina funderingar är följande:
1. Är mitt projekt rimligt att lyckas med?
2. Behöver jag armera eller räcker det med att gångplattan ger stadgan? (tjocklek på nya ytan upp till 1 cm)
3. Hur är vidhäftningsförmågan mellan ny och gammal betong.
4. Hur blir hållfastheten? Vad kommer ytan tåla i belastning och väder?
5. Finns det något mer jag behöver tänka på för att lyckas?
/Marcus

Om du kollar på hur man renoverar tak med gamla betongpannor, så skulle du kunna tillämpa samma tillvägagångsätt på dina plattor.

Det kan säkert funka att högtryckstvätta och sedan köra av den ”vittrade” ytan med stålborste (eller diamantklinga på en slipmaskin), och när de torkat måla med slitstark färg som klarar att vara utomhus. Om du tänker göra en pågjutning, använd cementbaserad produkt som är anpassad för utomhusbruk och den tjocklek du tänkt gjuta. Det funkar fint att pigmentera pågjutningen med exempelvis järnoxid (svart, röd, brun, gul m.m.). Vidhäftningen kan du få till genom att se till att ytskiktet är bra (hårt), har lite struktur och plattorna uppfuktade (ej blöta). Finns också primer eller vidhäftningsförbättrare du kan använda.

Om plattorna kommer att vara fuktiga (ex från markfukt, regn m.m.) finns risk att färgen släpper, och dessutom finns risk att en tät beläggning kan försämras frostresistensen. Då kan en pågjutning vara att föredra, antaget att du får till vidhäftningen. Du kan ju börja med att prova på ett par plattor, så det blir som du tänkt dig. Är plattorna i dåligt skick kan det vara ide att byta dem.

Oskar Esping,  tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group