Hem Fråga Experten Fråga Experten: Fläckar efter vattenglas?

Fråga Experten: Fläckar efter vattenglas?

Fråga Experten

Jag fick tyvärr felaktiga instruktioner när jag behandlade mitt betonggolv med vattenglas vilket resulterade i stora vitaktiga kalkliknande fläckar. Går det att få bort dem på något sätt?
/Henrik

Vattenglas (natriumsilikat) dammbinder och tät-/hårdgör betongytan något. Funkar bra som ytbehandling av exempelvis betonggolv. Vattenglas tränger in några millimeter i betongen, men reagerar också kemiskt med den ”fria” kalken (kalciumhydroxid). Dessa reaktionsprodukter blir hårda och är svåra att tvätta bort, och kan se ut som de kalkliknande fläckar du beskriver. Strax efter att man applicerat vattenglas (spraya, rolla, pensla, gummiskarapa m.m.) bör man torka bort allt eventuellt överflöd, annars är risken att man får en flammig yta och som kan få lite skrovlig struktur.

Det kan vara svårt att helt få bort fläckarna, men jag skulle föreslå en enklare syratvätt eller en lättare slipning av ytan. För att syratvätta kan du använda saltsyra (finns hos färghandlare) som du späder ut med vatten (minst 1:5) och som du sedan applicerar jämnt på hela golvet, låter verka i några minuter, och sedan sköljas rikligt med vatten. Kan upprepas till önskad effekt. Vill du istället slipa betongen finns bra maskiner att hyra, även här bör du göra det på hela golvet för att få ett jämnt resultat. Finns också företag som du kan anlita för slipningen. Både syratvätt och slipning kommer påverka utseendet något eftersom mer av ballastens finmaterial kommer att exponeras.

Jag skulle föreslå att du först testar med ett vanligt slippapper eller enkel slipmaskin (exempelvis excenterslip) på de vitaktiga kalkliknande fläckarna. Funkar inte det kan du överväga syratvätt eller mer omfattande slipning, men testa då gärna först så det blir som du tänkt dig. Istället för att slipa eller syratvätta skulle du kunna testa att ytbehandla golvet med vax, olja, parrafin, eller liknande (exempelvis typ de man har till köksbänkskiva), detta tar inte bort det vita fläckarna men gör dem mindre tydliga. Även detta kan påverka utseendet, som du bör prova på en bit betong först.

Lycka till.

Oskar Esping,  tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group