Hem Fråga Experten Fråga Experten: Missfärgade “tak”

Fråga Experten: Missfärgade “tak”

Fråga Experten

Vi bor i en nyproducerad bostadsrättsförening (PEAB) där balkonggolv och därmed tak för de som bor under, är i råbetong. Vi har haft “otur ” så de är väldigt missfärgade, bruna och svarta ränder och även ränder efter tejp/förpackningsmaterial. Riktigt fult i en annars påkostad fastighet. Vi får frågor ang att måla taken eller om det finns annan åtgärd som kan göras. Nu har många bekostat inglasning och de fula talen är inte särskilt trevliga.
PEAB tar inte ansvar utan hänvisar till att det är råbetong som kam vara flammigt. Dock är det som sagt inte flammigt utan direkt missfärgat av olika anledningar. De råder oss att inte börja måla då vi kan få problem med fukt. Vad finns det för lösningar i övrigt?
/Anna

Jag kan förstå att ni upplever det tråkigt med missfärgningar och ränder, och kan tycka att det inte är acceptabelt om betongytan är tänkt att vara exponerad. Som du påpekar har betong en viss flammighet, men det är också det som karakteriserar materialet (och gör det snyggt…). Ytliga missfärgning kan gå att tvätta bort eller med en lättare slipning. Betongen klarar högtryckstvätt och de flesta lösnings/rengöringsmedel, dock inte kraftigt sura (lågt pH). Men eftersom betong är ett finporöst material kan missfärgningarna ha trängt in någon millimeter, och vara svåra att tvätta eller slipa bort med bra resultat.

Jag ser inga problem med att måla betongen med ”vanlig” färg, och har lite svårt att tro att fukt som eventuellt stängas in skulle skapa problem (speciellt om inomhus). Jag skulle tro att man redan lagt på en spärr (akrylat, silan, vattenglas m.m.) för att dammbinda betongen. Som regel ger färg ett skydd, då det bromsar karbonatisering av betongen och kan minska inträngningen av skadliga ämnen (t.ex. klorider). Betongen i sig tar som regel ingen skada av att målas eller vara fuktig, tvärt om.

Men vill man försäkra sig om att fukten inte stängs in finns ju mer diffusionsöppna färger för betong, puts, tegel, mm (ex silikatfärg). Vill ni har kvar det ”råa” utseendet av betong finns cementfärg som är baserad på ultrafint portlandcement, finns förutom i ”cementgrått” som vit (vitcement) eller pigmenterad.

Innan ni bestämmer åtgärdsmetod, prova på en bit först så det blir som ni tänkt er.

Oskar Esping,  tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group