Hem Okategoriserade Svevia säkrar broarna i Gävleborg

Svevia säkrar broarna i Gävleborg

Svevia
Foto: Fredrik Schlyter.

Trafikverket har tecknat ett avtal med Svevia gällande underhåll av broarna i vägnätet i Gävleborg. Uppdraget sträcker sig över fyra år och är värt cirka fyrtio miljoner kronor.

– Det löpande underhållet består av att rengöra och impregnera konstruktionerna från smuts och vägsalt som långsamt bryter ner betong och armering, men också att röja och rensa från växtlighet som tränger sig på. Vi ser också över vägräcken och lagar akuta skador som uppstår, säger Jens Wendt, entreprenadchef på Svevia.

Broar är byggnadskonstruktioner i behov av underhåll för att hålla långsiktigt. Förutom löpande underhåll av 825 broar med bland annat byte av tätskikt och kantbalkar ska Svevia utföra 15 större reparationer. Uppdraget omfattar även manövreringen av den öppningsbara Bångsbron över Storsjön vid Årsunda.

– Just nu arbetar vi med kantbalksbyte vid byn Finnshögst i Ovanåker kommun och att byta ut övergångskonstruktionen på Renbron i Bollnäs. Övergångskonstruktionen är de järn som sitter i skarvarna mellan bro och väg, och som finns där för att bron ska kunna röra sig. Det är ett jobb som vi hållit på med under sommaren där det visade sig att vi var tvungna att bila bort mer än planerat innan vi hittade frisk och opåverkad betong. När övergångskonstruktionen är utbytt kompletterar vi med ny armering, betong och tätskikt.