Hem Fråga Experten Fråga Experten: Gjuta i två skikt?

Fråga Experten: Gjuta i två skikt?

Fråga Experten

Jag har en källare där vi har bilat ur det gamla golvet på ca 10 kvm och dragit nya avloppsrör/brunn. Det skall gjutas igen nu och min fråga är om det går att gjuta i två skikt. Första gjutningen med armering och sedan dagarna efter en tunnar gjutning där fallen görs till brunnen. Tycker det är svårt att få till fall och ytjämnhet med
en grovgjutning.
/Peter

Det funkar utmärkt att först göra en ”grovgjutning” och sedan gjuta på där man skapar jämnhet, planhet och eventuellt fall. Att gjuta på detta sett i två skikt är ganska vanligt inom bostadsbyggande, framför allt i badrum. Men det finns några saker att tänka på.

Om du skall göra pågjutningen med ”vanlig” betong bör tjockleken inte vara allt för tunn. För att inte riskera ”boom”, kantresning och släpp bör den vara minst 40-50 mm, och gärna med ett enklare armeringsnät för att hantera krympsprickorna. Typ torrsäckad grov- eller finbetong (beroende på gjuttjocklek) fungerar fint till detta. Viktigt är att säkerställa vidhäftningen, kan lämpligen göras genom att fukta upp grovbetongen ordentligt (men inte blöt), alternativt använda vidhäftningsslamma eller primer. Och ytan bör ha en viss hårdhet (ej gjuthud) och ytråhet. Som alltid är härdningen viktig, att man tidigt skyddar mot uttorkning och håller betongen fuktig i någon vecka efter gjutning.

Vill du göra en tunnare pågjutning fungerar det också, men då är det lämpligare att använda ett cementbaserat spackel/avjämning för detta. Dessa produkter är anpassade för denna typ av pågjutning, och finns att köpa på bygghandeln. Eftersom de kan kosta en del kan det vara bra att få till en någorlunda jämn och plan yta på grovgjutningen, alternativt diamanslipa ytan något när den hårdnat. Följ anvisningarna för produkten (förarbete, vidhäftning, blandning, avjämning, härdning m.m.).

Oskar Esping,  tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group